Ga je deze zomer niet op vakantie? Waan jezelf dan toch op de mooiste witte stranden met een green- of bluescreen. Bij de Chromakey-techniek (klik hier als je meer informatie over chromakey wilt lezen) wordt zowel greenscreen als bluescreen gebruikt. Wil jij zelf een unieke fotobooth maken voor op je verjaardagsfeestje? Wij helpen je hier graag een handje bij. Wat je allemaal nodig hebt? Lees dit artikel om daar achter te komen en je kunt je eigen do-it-yourself-chromakey-studio maken.

Greenscreen vs. bluescreen?

Het groene scherm is bij de meeste mensen wel bekend. Zo wordt het weerbericht gepresenteerd voor een groen scherm, waarbij de technische mensen achter de schermen ervoor zorgen dat de juiste weerkaart wordt getoond bij de presentatie. Ook wordt het groene scherm in de filmwereld gebruikt. Op deze manier worden hoge productiekosten bespaart (voor bijvoorbeeld verre reizen), terwijl de filmscène op een unieke locatie toch plaats kan vinden.

Het scherm voor Chromakey is dus meestal groen. Zoals eerder genoemd, kan het scherm ook blauw zijn (bluescreen). Echter wordt deze kleur minder snel gekozen omdat blauw vaker terug komt in het onderwerp dan het felle groen van een greenscreen. Het blauwe overhemd van je vader kan met de bewerking namelijk verdwijnen als hij op je verjaardagsfeestje voor een blauw scherm wordt gefotografeerd.

How-To: Zelf een greenscreen maken

Het belangrijkste bij het bouwen van een chromakey-studio is dat het scherm een egale kleur heeft en dat de kleur niet bij de persoon of het object terugkomt. Het doek en het onderwerp moeten juist contrasteren met elkaar. Zo’n doek kan je vaak gewoon op de markt kopen. Zorg ervoor dat het doek een stuk groter is dan het onderwerp dat je wilt gaan fotograferen zodat het hele onderwerp omringd is door de kleur.

Maak vervolgens een stevig frame waar je het doek op kunt spannen. Een frame kan je gemakkelijk maken door enkele houten balken aan elkaar te schroeven. Zorg tenslotte dat je punaises in huis hebt om het doek vast te maken op het frame.

Ready, Set, Action!

Plaats je onderwerp dat je wilt filmen of fotograferen voor het groene doek. Zorg dat er goede belichting is zodat er geen schaduwen op het doek ontstaan. De beste manier om schaduwen te voorkomen, is om meerdere lampen op verschillende plekken te plaatsen. Ook moet het onderwerp op een minimale afstand van 1,5 meter voor het doek staan. Ready, Set, Go! Tip: Maak een aantal foto’s zodat je de beste uit kunt kiezen om te bewerken.

Photoshop

De foto is gemaakt. Nu kan de bewerking beginnen. Om de groene achtergrond weg te werken zijn er veel programma’s. Het bekendste programma is Adobe Photoshop. Binnen het programma Photoshop zijn er meerdere manieren om selecties te maken. Zo kun je de magic wand tool gebruiken om een gebied te selecteren waarin kleurverschillen niet te groot zijn. Een nadeel is alleen dat deze tool niet heel secuur is. Een model met (lange) haren is moeilijker uit te knippen, omdat de tool niet tussen de haren door kan selecteren. Een veel betere manier is colorrange te gebruiken in het select-menu. Door gebruik te maken van het pipetje, in combinatie met de shift-toets en de fuziness-schaal krijg je heel duidelijk te zien welk deel geselecteerd is (witte deel) en welke niet (zwarte deel). Deze delen zijn nadien nog onderling te verwisselen met het invert-selection commando. Mocht je Photoshop versie 5 of nieuwer hebben, dan kun je ook werken met de refine edge optie (ook in het select-menu). Binnen deze optie kun je de smart radius optie aanvinken om de selectie nog secuurder te maken.

Of… Huur blndr in!

Geen Do-It-Yourself-er en wil je de Chromakey-studio professioneel inzetten op een evenement of beurs? Neem dan contact met ons op via info@blndr.nl

DE SPECIALiST OP GEBIED
VAN GREENSCREEN
FOTOMARKETING

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Op werkdagen ontvang je binnen 30 minuten een reactie en helpen we je met het vinden van de juiste oplossing. Langskomen mag natuurlijk ook, dan kun je gelijk zien hoe het werkt!

Kun je je foto niet vinden? Volg dan deze link in plaats van dit formulier.

* We nemen je privacy serieus en zullen je nooit spam sturen

© blndr - picture the experience - algemene voorwaarden